Saturday, December 26, 2009

Tabiat Makan....

Ini adalah post yg terakhir utk tahun 09...


Sebenarnya aku risau tentang selera makan aku....

Masa mula2 cuti aku memamg balik rumah tidak berapa berselera untuk makan dan aku pula diserang penyakit jadi aku terpaksa pantang dengan banyak benda yang aku tidak boleh maka so kesimpulannya aku malas la nak makan biarlah ikat perut sedikit untuk sembuh cepat tp dah dah sembuh selera makan aku meningkat naik dan membuak-buak..MEMANG DAHSYAT!

Jadi setelah dibuat kajian pada diriku dan rakan semasa cuti disini boleh disimpulkan tabiat makan kitaorang salah malah kebanyakkan orang juga tersalah juga..

Pesanan untuk semua...

Sepatutnya anda perlu mengambil sarapan dengan banyak dan tiba tengahari sederhana dan juga malam sedikit saja tetapi orang kita semua terbalik pula jadi macam lain pula dan jgn sekali makan makanan berat selepas 8mlm.....

Selalulah bersenam paling kurang pun buat sit-up dan skipping..chow

Thursday, December 24, 2009

Bebas!

aku dah jadi minat lagu ni bila dengar ajim wat ringtone dia..ajim dia up to date sket library lagu walaupun xbaru sgt tp mcm best juga..mula2 xlayan sngt lpas 2 aku tgk lyrics dia mmg bebas...aku nk bebas dari segala perangkap DUNIA!

Sunday, December 20, 2009

Kegawatan menggila!

Pergh cerita pasal gawat ni mmg aku dah mula risau...seyesly sebagai rakyat aku pun terpikir tambah la mcm mana PM nk tangani...haiyaa...pikirlah sendiri dulu bonus 1 bulan gaji sekarang hanya rm500...sekarang semua perbelanjaan kerajaan dipotong 30%-50% bayangan...peruntukan habis lari...macam mana slogan 1malaysia rakyat didahulukan ni..adoyai...time2 gawat plak bleh buka team F1 1malaysia itu bukan utk rakyat pun...projek byk masalah cuba kaji balik tgk asek lubang sana-sini...corruption ntah la...isu pkfz bpa byk duit rakyat abis...adoi...boleh ka kita survive ni?ish!doa byk2 moga2 semua selamat...chow...

Wednesday, December 2, 2009

Selamat Tahun Baru Hijrah...

Selamat tahun baru hijrah kita kena kekalkan kalendar hijrah supaya ia tidak pupus sebab ia adalah berdasarkan al-quran cuba buat perbandingan antara kalendar hijrah dan masihi mesti anda semua menemui byk perbezaan yg ketara dan juga byk faktor dan dalil menyokong kalendar ini berbanding kalendar masihi...kenapa diagungkan kalendar masihi?chow...

Friday, November 27, 2009

Best wishes...

Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua....

Kepada jumaah haji semoga mendapat haji yang mabrur...Selamat melakukan ibadah korban...Semoga mendapat pahala dan keberkatan Insyallah!

Tuesday, November 24, 2009

Sukanya hati...

Sukanya hati aku harini sebab dah lama xpakai jam tetiba plak tangan aku dipakaikan dengan jam baru...wohooo...bestnya tidak terkata..walaupun jam dulu dah ganti tali tapi rasa xbest dah nak pakai kali aku dapat jam hadiah dari seseorang yg sangat baik hati dan dia bg utk kenangan seumur hidup aku..
Mula aku susah sket nk terima sebab pemberian dia ni amat berharga bayangkan dia bagi jam brand ADIDAS original performence 2 aku mmg suka jam sport2 ni sebab aku suka buat aktiviti lasak dan juga buas lompat sana-sini..hehe
Terkejut juga aku tengok tag harga jam 2 tp xbley g tau harga sebenarla tp anggarannya atas rm300 ke atas la..dahsyat tol..designnya sangat cantik dan jam ni ringan gile kalau nk dibandingkan dengan jam dulu jam ni mmg teramat best bila aku dapat jam rasa tido xlena lah...nak tergelak pun ada syahdu pun ada...adoi mcm xcaya ada juga orang nk bg aku hadiah..apa2 pun terima kasih banyak pada individu tersebut..aku suka sngt..moga allah melimpahi rezeki kepada umatnya yg bersyukur..nanti aku upload gmbr jam 2 skali ngn kotak..chow!

Tuesday, November 17, 2009

Dikala sendiri..

Aduss jeles pula aku tgk junior2 yg dah abis xam siap balik awal seminggu daripada aku...

Agak kelakar bunyinya tetapi mmg aku rasa puas duk sni lama2 bosan bak!!!dah la gap exam lama xtau nk buat apa aih!!

Ingat dah abis xam boleh trus blk tp ada pulak program lain kena pergi kursus dekat Desaru plak...hurmm..betul menguji keimanan untuk menjalankan tanggungjawab sebgai seorang student la mcm ni kena layankan aje....]

Dah la raya haji makin dekat ni abis kursus mesti mau terus blk sebab teringin nak sambut hari raya di rumah tp itu pun kalau sempat la dan ada tiket lg raya di jalanan pun best juga kalau xda tiket nk blk la...hehe...xpala apa2 pun semua selamat bercuti dah berehat panajang..pandai2 la gunakan cuti dgn sebaiknya..kepada yg menpunyai cita2 dan impian yg besar teruskanlah..apa pun jaga diri baik..INGAT TUHAN INGAT ORG TERSYG>..chow

Monday, November 16, 2009

Cakap jangan sebarangan.....

Pada post ini,aku minta tolong banyak2 pada semua...

Kalau nk ckp apa2 tolong fikir dulu jangan main hembus jer memang Allah bg mulut untuk bercakap tp pada tempat,masa dan situasi yg betul...

Jangan main cakap tanpa memikirkan sesuatu sebab buruk padahnya...

Lagi satu tolong cakap baik2 dan ikut nada dan intonasi yg betul,situasi keadaan semasa serta pandang kawasan sekeliling dan juga sesuai dengan masyarakat setempat...

Mulut ni bisa sket kalau xjaga boleh bawa gadoh dan ada yg dah mati sebab mulut ni....Jaga hati orang sama jangan main sedap sendiri sahaja...chow




Wednesday, November 11, 2009

Warna darah dan dosa..

Tajuk post kali ini mcm len macam sikit tp best...

Kalau warna darah kita tahu semesti merah tidak kira merah terang gelap or apa janji warna asas adalah merah kecuali saja tiba-tiba ada darah putih kan...

Warna dosa kita tidak tahu apa warnanya?kita hanya tahu pengertiannya tetapi tidak tahu apa bentuknya jadi jangan sekali buat dosa kita kena kumpul pahala walaupun kita tidak tahu macam mana bentuk fizikalnya....

Apapun aku ingin beritahu bahawa apa-apa pun boleh dibawa berunding dan juga berfikiran logikal apa yang boleh di berbincang mesti ada perbincangan dan pendapat dahulu baru boleh diterima..Kenapa perlu untuk cari pasal dengan orang sehingga mengambil jalan darah dan dosa sehingga boleh mengugat hubungan manusia yang telah lama dibina seperti kita mahu mengubah warna darah dan dosa ini....Apa salahnya cuba dulu ada masalah ka?cuba kena pasti dimana salah?

Penting sekali kalau semua guna cara berhemah,waras akal dan juga ambil berat tentang sensitiviti dan juga tahu apa masalah yg dihadapi tiada lagi darah dan dosa...chow

Monday, November 9, 2009

Sudah-sudah pulak....


Pergh arini aku benggang siot hari first aku exam......


Nasib baik boleh jawab la juga tp rilek2 sudeh namun aku benggang sangat orang suka sibuk ni..


Ada masalah ka kalau aku nk rambut panjang dah lagi berapa hari nk cuti lg....diam2 sudeh apsal
nak kena halang dari dok exam aku dah pintal rapi rambut aku ni siap nmpak kemas je padahal mamat depan aku 2 lagi rambut panjang kowt lpas 2 kuku dia pun xpotong eeee xtegur plak.....lebih baik rambut panjang dari kuku panjang....


Lpas ada lagi sepasal aku xbleh blah jenis kawan pinjam duet tp bila dah ada duet xmau bayaq palk.berbulu telinga aku dengar...nak p enjoy2 n makan sedap2 boleh plak tp hutang xmau settle apa ke hal bro?kalau jenis datang terang kt aku xpa ckp kata xda duet btol2 xksah pahamla aku depa nk mkn pun xda duet so aku xkisah la tp yg aku hangin ni jenis berhutang orang lpas nak buat poyo tunjuk2 and buat hebat depan aku..WTF!!!ko pinjam duet aku kowt bukan aku pinjam duet ko kan?dah ada duet xngeti nk bayar ka?


p/s:kepada semua pembaca hutang wajib dijelas kalau tidak kubur tidak terima..priority utama bila ada duet settlekan semua hutang dulu baru boleh lpas nk belanja beli apa blanja awek ka or nak wat hebat ka...PERGI MAMPOSS...ADA AKU KISAH!!



Sunday, November 8, 2009

Profits...

Setiap orang mahukan keuntungan kan?siapa yg tidak mahu untung?

Namun bagi diri aku yg telah banyak kali kerugian aku tidak pernah mengenal erti kerugian bagi aku..itu hanyalah untuk orang yg gagal namun aku terasa ingin coretkan sedikit pengalaman pelaburan yg tiada kaitan dengan wang ringgit ini....

Pelaburan yg aku buat ini adalah berkaitan dengan manusia namun ia telah banyak kali gagal kerana aku yg sering mengagalkannya namun pada terakhir sekali aku yg telah digagalkan oleh orang lain....

Biarkan sajalah kerugian itu pergi tanpa menghantui aku semula kerana ia adalah kerugian yg terbesar sekali dalam hidup dan itulah pertama kali aku membuat pelaburan yang besar dan semakin ghairah aku menmbahkan lagi suntikan baru namun akhirnya kecundang...


Sekarang aku sudah boleh menerima kenyataan bahawa aku tidak akan senang mendapat lagi modal seperti dulu walhal pada masa itu aku senang modal untuk mendapatkan modal.Sekarang aku mula bertapak dan bertatih kepada dalam dunia pelaburan dan perlahan2 aku mengorak langkah untuk memperolehi profits yg sngt besar dalam hidup..Pengalaman yg lepas mengajar aku utnuk tidak tergesa-gesa dan perlu banyak bersama supaya tidak tersilap langkah lagi...chow

Friday, November 6, 2009

Episod Indah....

Indah itu mmg menarik namun ada tetapi disini ada yang kita nampak indah tidak semestinya bagus adakah ini betul??


Kalau hanya dinilai dari segi luaran ia betul mmg nampak sangat indah tetapi kalau kita merasai episod indah dalam diri kita itu sebenarnya tidaklah seindah yg kita lihat...



Namun kita tidak boleh menilai keindahan itu atas dasar luaran sahaja kita perlu merasai episod itu baru mereka boleh menilai adakah ia indah ataupun tidak?



Apa kata cuba dulu baru tahu...chow

Wednesday, November 4, 2009

Adaption........

Sekarang aku dah beransur-ansur faham dengan dunia dan juga diri aku...
Aku dah byk pelajari dari pengalaman lepas dan juga episod-episod drama hidup aku atau babak yang telah memberikan seribu@sejuta erti dalam hidup aku...

Aku dah pelajari banyak benda yg mmg aku xterasa pun nk belajar tp secara kebetulan aku rasa mmg betol2 faham dan juga dah boleh agak macam mana kesudahannya..Jadi sekerang aku dah boleh mengorak langkah dengan sebaik-baik mungkin tanpa menoleh ke belakang semula serta memula episod yang matang serta berfikiran secara matang serta orang dewasa..

Jikalau dahulu lagi aku tersedar dari lamunan tiduran mungkin tiada sesalan dalam hidup ataupun kesudahan yg duka dan lara tetapi ia lumrah bagi manusia untuk sesuai dengan sifat mereka agar tidak tersilap langkah dan mempunyai pengalaman yang berharga...

Walaupun ada certain part yang aku belum kuasai namun aku rasa aku dah boleh gunakan pepatah ini "wahai dunia kalau engkau nak tipu,tipu saja orang lain jangan tipu aku" walaupun pepatah ternampak semacam selfish tetapi sebenarnya ia adalah peringatan untuk diri sendiri supaya lebih berwaspada dala segala hal yang akan mendatang ia dapat memotivasikan diri tanpa sebarang keraguan...

Kita mengumpul pelbagai hasrat tanpa hentinya,namun kita tidak berdaya untuk membina istana tetapi mungkin kita dapat membina pondok ataupun bangsal itu sudah bererti serta mempunyai makna yang tersendiri...dalam apa jua hal aku perlu lebih teliti dan juga perlu membuat kesimpulan yang lebih terbaik datang dari dalam diri tanpa sebarang keraguan yg melampau boleh menyebabkan diri kita berada di persimpangan yang mengelirukan kita...

Bukannya apa jikalau kita tidak mengerti hidup kita sendiri siapa yg boleh mengertikannya untuk kita namun disebalik pengertian tersebut perlulah diselitkan pengajaran yang lebih bermaksud dan mempunyai maksud tertentu serta mempunyai matlamat masa hadapan..Kita perlulah ikut kesesuaian dan juga cuba adapt dengan apa yg kita hadapi walau pun sukar tetapi terpaksa akhirnya kita tetap suka walaupun tidak diberikan pilihan kedua..chow..


Monday, November 2, 2009

Buku Baru...

Arini gelap lah 1 November 2009.....


ada apa dengan tarikh ini...haha..sebenarnya tiada apa2 pun cuma just terasa tarikh ini agak menarik bagi diri aku...


aku sangat seronok dan happy bila ingat tarikh dan juga masa berlalu dengan pantas..kalau boleh ingin sangat aku nk masa ini jalan lagi pantas sebab aku dah xsabar nak habiskan pengajian dan yg paling penting tempat yg aku rasa paling terseksa ni even kekdg rasa best juga...hahaha...YES dan bulan november...

Saturday, October 31, 2009

Keputusan itu Sukar...



Dari dulu sampai sekarang,aku tetap aku...

Aku boleh membuat perangkaan tapi aku susah untuk memutuskannya...aku lebih suka menerima pendapat dalam mebuat sesuatu keputusan tp bukan bermakna aku loser...aku faham kenapa orang tidak faham dengan aku sebab kekadang keputusan aku boleh berubah-ubah dalam sekelip mata bukan apa sebab kurang keyakinan diri dan juga ia ada berkaitan dengan orang lain mungkin dalam hal yg kecil2 la tp bukan la hal yg besar sngt...

Aku sebenarnya kalau ingin melakukan sesuatu keputusan aku fikirkan banyak hal yang berkaitan sampai last2 aku susah nk decide..itu pasal dalam bab keputusan yg remeh temeh contoh nk g jejalan,nk makan kt mana,or nk buat apa ketika hangout ngn kawan2 aku lebih suka diorg decide aku just ikut...kalau aku buat aku rasa nk perfect yg mungkin dan xda cacat celanya....


Lagi satu yg menyukarkan aku untuk membuat keputusan apabila ia berkaitan dengan orang lain tidak kira harta-benda,mahupun keperluan orang itu terhadap aku jadi aku agak bergantung kepadanya sebelum aku membuat keputusan kerana aku takot apabila aku dah membuat keputusan dan ia tidak janji maka aku yg disalahkan tp lain pula dengan hal diri aku kerana ia tiada kaitan dengan orang lain dan tiada sangkut paut so senang aku utk membuat keputusan pada diri aku kerana kalau betul or silap aku yg tanggung sendiri tiada orang yg menyalahkan aku...



Sebenarnya,aku kagum dengan mantan PM dulu,Tun Mahathir dalam beliau membuat keputusan beliau akan tetap dengan pendirian beliau dan juga yakin dengan keputusan beliau tidak kira apa orang kata tp bg situasi beliau ketika itu beliau mempunyai kuasa dan apa sahaja so kalau nk dibandingkan dengan aku yg tiada mempunyai apa mmg tidak sama la...



Apapun aku sudah mengetahui kelemahan ini dan cuba untuk memperbaikinya dalam masa yg singkat mungkin..bukan apa kekecewaan lama aku adalah berpunca dari sifat ini lah bukan apa aku hanya mahu orang selesa dengan aku tp rupanya ia tidak selesa malahan menjadi bahan kutukan dan umpatan namun ia tidak mematahkan semangat aku untuk baiki semula...mungkin aku boleh jadi orang yg lebih baik lagi cuma perlukan sedikit panduan dan pedoman serta bimbingan..insyallah..chow

Wednesday, October 28, 2009

Kerisauan tanda peduli...

Kebelakangan ini,aku mudah rasa risau terhadap semua orang sekeliling terutamanya orang-orang kesayangan ayah dan juga ibu aku,adik-beradik,sedar-mara dan juga kawan2 serta org yg rapat denganku......

Mungkin itu adalah perkara biasa bagi semua orang namun ia tidak pada aku...aku terasa macam ada sedikit perasaan yg bercampur-baur menunjukkan sedikit petanda pelik....aku xpernah jd mcam ini...ini pertama kali dalam hidup aku selepas 21 tahun...

Aku terasa macam ia adalah petunjuk untuk aku lebih sedar dan menyayangi semua orang yg berjasa dan juga pernah muncul dan menyumbang pada hidup aku samada sumbangan baik atau buruk...

Ia adalah kerisauan yg teramat sangat hinggakan diri aku berasa tidak selesa sehinggakan boleh mendatangkan mudarat kepada diri aku ia terjadi apabila aku mula memikirkan sesuatu yg aku terasa jauh walaupun ia hanyalah dekat..

Mungkin ini adalah satu kelebihan membuat aku peduli tentang semua orang dan juga benda yg berada disekeliling serta lebih peka ttg tanggungjawab insan...aku patut mengambilnya dari sudut psotif supaya ia tidak terbeban dalam hati dan juga fikiran aku...

Harap ia akan menjadi satu sejarah dalam hidup untuk menjadi aku lebih baik dari terdahulunya...chow..


Saturday, October 24, 2009

Jangan Pernah takot memaafkan atau dimaafkan....

Jikalau kita ada buat salah jangan sekali malu dan takot untuk memohon maaf dan jika ada orang melakukan kesalahan atau kesilapan jangan pula menolak dan buang kemaafannya....


Sekarang tanpa kita sedar sbenarnya masa untuk kita hidup di dunia sementara ini tidak lama lagi mungkin 1 hari,1minggu,1 tahun atau mungkin lebih dan kurang...Kenapa kita perlu takot untuk memaafkan atau dimaafkan..



Dari pegaulan kita dengan ibubapa,sahabat,rakan,masyarkat dan juga orang yg sentiasa bergaul ngn kita mungkin ada salah dan silap jadi maafkan lah mereka atau kita meminta sekiranya kita buat salah...kita tidak perlu takot utk berbuatnya kerana tanggungjawab dipihak kita sudah selesai itu bergantung pada tggjawab individu lain pula...Sedangkan nabi ampunkan umatnya ini kan pula kita manusia biasa yg tidak tahu darjatnya pada sisi Allah..chow..

Monday, October 19, 2009

What hurts the most....

tut........don't do this to your friends without strong reason and don't break their hearts...

Time:10:36:01 pm

Date:9th October 2009


Message:FUCK OFF..........

Sender:someone i called friend...

Don't step on head that always remember and respect you...don't over the patience limit!don't even think world without karma..



Sunday, October 18, 2009

Benci adalah lumrah....

Kali ini aku nak postkan sedikit penerangan tentang blog aku..aku rasa tidak buat buat apa2 salah dengan orang so kenapa ada orang perlu membenci blog aku...aku tulis berkenaan diri aku dan juga apa yg aku rasakan! tiada kena mengena dengan orang lain kalau pun ada mungkin itu adalah secara kebetulan dan aku tidak merancangnya atau tidak tersengaja..aku suka tulis pasal realiti hidup aku dan apa juga yg aku rasakan aku akan tulis di blog tujuannya adalah apabila aku membacanya aku dpat memmperbaiki diri sendiri dan juga orang yg senasib dengan aku boleh juga membetulkan diri mereka..

Aku tiada tujuan untuk mengutuk atau mengata sesiapa ini adalah realiti hidup aku so aku terima dengan seadanya tidak salah kita berkongsi dan semua orang tahu pasala diri kita mungkin ada pendapatan dan perkongsian yg boleh diberikan pendapat...jikalau terdapat orang yg tidak suka baca blog ini so xperlu lah aku nk paksa mereka baca dan kalau ada apa yg salah disini aku memohon maaf tp pada hemah sebenarnya aku menulis bukan berkenaan dengan orang pun aku bukanlah insan yg sempurna dari sini aku ambil pendekatan untuk merubah diri aku menjadi lebih baik..

Aku adalah manusia yg tidak boleh lari dari kesilapan..harap semua dapat menerimanya dengan hati yg terbuka tanpa perasaan benci ataupun jijik kalau kita tahu kita buat salah apa salahnya kita mengakuinya dan cuba utuk merubah diri kita dengan muhasabah utk benda yg lebih baik pada akan datang...jangan rasa segan silu untuk meminta maaf kalau benda itu ada kebenarannya apa salahnya kita ambil ia sebagai pengajaran dan dari sudut yg positif jangan pikirkan benci dan dendam ia boleh merosakkan jiwa yg telah lama rosak itu...chow!

Tuesday, October 13, 2009

Dunia sudah terbalik menjadi kuno...

Apa yg kita tidak sedar lagi kalau pelbagai amaran dah diberikan oleh Tuhan yg Maha Kuasa ataupun tanda2 betol2 nyata berada di depan kita tetapi kita masih lagi mengejar dunia yg tidak pasti lagi..



Baru-baru ni aku ikut emak aku g meeting hal2 persatuan n then lpas abis meeting ada borak2..aku ada nk buat cerita sikit kt sini sebab aku rasa kurang berpuas hati dengan perbualan angin tinggi mereka mmg la status tinggi tp pemikiran xtinggi pun still kolot lagi...

Aku ada terdengar mereka berborak macam2 pasal travel ni aku pun minat travel gak mula2 aku layan kan dulu sebab mak aku ada gak kt c2 lpas aku tahu satu kebenaran aku dah terasa panas plak..



Orang-orang sekarang selalu mementingkan keseronokan dunia saja xfikir pun pasal dunia kekal yg satu...

Mereka 2 berbual asyik nk pergi melancong merata ke luar negara contohnya pergi sana-sini contohnya US,Europe,Aussie,China dan byk2 tempat yg popular n famous je la katakan asek cerita benda yg up2 bila aku tanya diorg secara berlapik dah pergi Makkah buat Haji xpun paling kurang umrah dan ziarah ke Makkah dan Madinah diorg cakap belum lagi dan nanti2 la nk pergi yg lain dulu...Aku bukan jeles disini tp realiti mereka mmg banyak duit so aku xkisah la duit diorg tp apa yg aku kisah diorg adalah org islam mmg dapat pahala pergi melancong tengok bumi ciptaan tuhan tp masalah disini menunaikan haji adalah rukan islam bg yg berkemampuan kalau xpergi haji umrah pun dah jatoh wajib bg diorg sebab terlebih mampu kowt...apa salahnya pergi umrah dulu dan lepas 2 nk pergi mana pergi la xda sapa larang pun..

Sesuai la juga post aku ini dah dekat orang2 nak pergi haji aku tgk orang tua2 kat kampung menabung dr dulu lagi untuk pergi haji sebab mereka tahu itu tanggungjawab sebagai seroang islam itu mmg niat sebenar mereka even org yg xda duit pun mesti ada keinginan nak pergi ke bumi yg barakoh itu..mereka belum pergi lagi mereka tidak tahu apa hikmah dan rezeki yg ada di sina sebabnya...aku pernah dengar terdengar ceramah seorang ustaz dia kata kita xkan pada kedana atau miskin kalau kita pergi ke ke tanah suci...

Aku pun berborak panjang ngn mak aku pasal ni tp mak aku tersenyum je sebab mak aku dah tau diorg 2 mcm mana so aku xksah sngt cuma aku rasa nak tulis gak benda ini bg kesedaran siket...manusia sekarang masih lagi mementing fardu kifayah dari fardu ain seperti aku mention kan pada post yg lepas diorang masih xsedar lagi aku pun bukan inisan sempurna tapi aku dah dapat membezakan yabg haq dab yang batil....chow

Kalau imbas balik orang dulu bertungkus-lumus untuk mengerjakan benda yg wajib ini xksah naik kpal arang pun jadi dapat smpai untuk melengkapkan islam yg ada namun manusia sekarang dah ada kemudahan,wang ringgit dan juga pentadbiran yg memudahkan tapi masih lagi belum sedar tentang semua itu..

Aku Benci Sunyi dan juga Bising...


Aku xsuka tempat terlampau sunyi dan juga kau juga xsuka juga tempat terlampau bising....aku sangat suka berada di tempat pertengahan antara sunyi dan bising....

Ditambah pula jiwa aku sekarang terasa sangat sunyi itulah pasal aku tengah mengumpul hobi-hobi yg masih dicari untuk mengisi kekosongan yg ada ini...=)


Kenapa aku xsuka sunyi?
Apabila sunyi sangat aku mula lah berfikiran macam2 kekadang aku takot juga bila sunyi dah mula selubung diri aku sebab sunyi ni boleh bawa kita melayang macam berkhayal lebih kurang mcm high sket smpai boleh xingat dunia...senang cerita bila dah mula berkhayal banyak fikirkan benda yg jahat n buruk la..aku xbleh mcm ni sebab bila terlintas kt kepala aku jd aku pun mula berfikir so jadi kena elakkan la dari dok sunyi sorang2 atau tempat yg sunyi sngt ni...

Kenapa aku xsuka bising? Bising ini menyerabutkan aku tambah pula dengan bunyi-bunyi yg kurang menyenangkan aku..kalau dah nama pun bising mesti tempat itu ramai2 orang dan juga agak sesak so aku kureng sket..tambah la pula dengan tempat 2 sure permandangannya kurang menarik dan juga agak membuatkan aku sakit mata....


Aku dah rimas sangat sebab xdapat cari betol2 tempat yg kena dengan jiwa aku....bila aku dah mula xsuka tempat tersebut walaupun dipaksa mcm mana pun aku akan cari jalan utk lari dr tempat itu bukan apa bila dah kita rasa xselesa dgn tempat tersebut buat apa tggu lama2 chow je tp kekdg aku xdiberikan pilihan aku terpaksa juga menerimanya itu yg membuatkan aku merasa sangat tertekan dan boleh merubah sikap dalam sekelip mata tanpa isyarat so masih lagi tercari-cari tempat yg begitu sesuai dgn aku dah ia boleh membuatkan aku rasa sangat selesa tiada terlalu sunyi dan juga bising..chow.

Saturday, October 10, 2009

Clingy....




Aku susah sangat nak describe hidup aku sekarang tetiba agak serabut dgn macam2 hal la...

Tetiba aku rasa mcm aku ni terlalu melekat dan bergantung pada orang lain plak padahal dulu aku xmcm ni pun aku bleh ja datang dan pergi sesuka hati ikut sesedap rasa..semua atas kehendak aku saja dulu...kalau aku xbleh blah ngn sapa2 aku boleh ja lone ranger tp skrg mcm kalau nk lone ranger lebih kurang mcm golongan antisosial plak yg bertindak lebih kurang sama mcm kera-sumbang..haha..

Mungkin itu perubahan biasa bg aku yg meningkat ke alam dewasa ini,aku kalau boleh xmau terikat ngn sapa2 ataupn melekat dengan orang itu sahaja..aku kalau boleh nak gerak ikut aku punya suka..kira macam dulu ajak je peg mana on ajak buat apa pun aku on malas nk pikir byk2 sebab hidup mahu sempoi tp xda la smpai nk melanggar peraturan alam dan hukum tuhan...

Alasan dewasa ini juga la agak merubah diri aku untuk memandangkan ke hadapan dan sampaikan terfikir benda yg terlalu matang yg sepatutnya aku xperlu fikirkan pun walhal lambat lg akan tia masa itu...Dewasa juga telah merubah diri aku ni untuk kurangkan life mcm zaman budak2 dulu dan bertindak macam org dewasa..sapa2 yg belum dewasa nnt bila sampai dewasa mungkin mereka akan memahami apa yg aku ingin katakan disini...

Kebelakangan ini,aku dilanda tekanan dan tamparan hebat dari jiwa yg meronta-ronta inginkan sesuatu yg aku rasa aku xbleh capai lagi namun aku tetap berusaha gigih untuk memperolehi tp memerlukan masa dan pengorbanan..Bak kata kakak aku kalau kita inginkan sesuatu kita perlukan pengorbanan dan juga masa..suatu masa nanti pastikan akan capai juga..apa yg penting sekarang kita fokus dulu benda yg nyata dan mmg kita telah genggam lama tp kita xsedar lama kelamaan ingin boleh terlepas dr genggaman kita kalau kita tidak genggamnya seerat yg mungkin...

Apa2 pun aku nk cepat balik rumah sebenarnya...rumah aku adalah tempat terapi yg istemewa dalam hidup aku...banyak treatment yg aku boleh buat di rumah ini terutamanya menyucikan hati aku yg telah lama karat disini..haha...chow

Wednesday, October 7, 2009

Poligon..


Dalam post kali ini,ingat aku coretkan sedikit kekecewaan tentang kepercayaan dan kesetiaan segelintir masih tidak memahami tentang tanggungjawab sebenar dan juga tugas masing dalam hidup ini..disini aku bersifat neutral ada pros dan kontra dan tiada berat sebelah..aku ingin tekankan sedikit dalam bab gender antara lelaki dan perempuan...

Nak memberikan fakta aku xberapa nk reti so aku kaitan dgn cerita la senang...

Ada satu keluarga yang sngt bahagia terdiri dari ayah dan ibu dan juga seorg anak perempuan...mulanya keluarga ini sangat bahagia dan juga saling-memahami antara satu sama lain..Si ayah adalah ahli perniagaan yg berjaya mempunyai byk duit dan ibu pula berkerja dgn kerajaan.namun dah lama2 ada sedikit perubahan antara ibu dan ayah mereka sering bergadoh,selisih-faham kekadang disebabkan hal yg kecil sehingga hal tersebut menjadi besar mereka saling tidak mempercayai antara satu sama lain dan juga oleh disebabkan tawar hati mereka sudah hilang sifat kesetiaan..Maka bermulalah konflik dalam keluarga tersebut.Mereka tidak dapat menyelesaikan masalah mereka dengan cara yg baik dan berhemah...si Ayah asek balik lewat malam atas urusan kerja sebagai alasan dan si Ibu pula dah makan hati dgn si Ayah maka mereka membuat hal masing-masing tanpa menghiraukan tanggungjawab mereka...Hal keluarga,anak-anak semua diuruskan si Ibu mankala si Ayah hanya memberi bantuan dalam bentuk kewangan saja..Mmg tidak nampak langsung keluarga yg lengkap..Lama kelamaannya masing-masing dah boan dengan hal yg tidak diselesaikan...si Ibu tidak memberikan layanan yg sempurna kepada si Ayah dr segi layanan rumahtangga contohnya makan,minum,pakaian or belaian zahir dan batin .si Ayah pula pun sama juga hanya bg duit saja.


Pada suatu hari,syarikat si Ayah mengalami masalah kewangan dan hampir bankrup tiada siapa yg dapat menolong si Ayah.si Ayah mmg buntu untuk menyelamatkan syarikatnya itu.Maka bermulalah episod yg paling rumit,si Ayah apa lg makan luar mengambil keputusan utk berkahwin lain dengan seorang yg perempuan kaya yg dapat menolongnya dalam masalah kewangan tersebut.si Ayah meminta kebenaran dgn si Ibu,walaupun berat si Ibu membenarkan namun dia memberi juga.Maka si Ayah pun berpoligami dgn gadis itu,masalah kewangan si Ayah dapat diselesaikan tapi sekarang tambah lagi masalah keluarga yang lagi satu iaitu tanggungjawab dan kepercayaan..Si gadis kaya dia tidak menyukai si Ibu suka mengganggu ketenteraman si Ibu namun si Ibu tidak membalasnya hanya berdiam diri sahaja mereka tidak dapat berbaik.Anak si Ibu dan Ayah ini sudah besar dan banyak masanya dgn si Ibu jd mereka menganggap bahawa lelaki kebanyakkan tidak boleh dipercayai oleh disebabkan sikap si Ayah ini.Mereka menanam sikap dendam dan juga hanya menyebelahi si Ibu...(cerita ini tiada kena mengena antara hidup atau pun yang mati hanya utk renungan bersama)


Aku xtau nak habiskan cerita yg direka berkenaan realiti hidup ini so aku stop kt sini just nak bagi gambaran sket2 ja..

So disini mana silapnya?

Dalam hal ini kedua-dua gender telah melakukan kesilapan yg menyebabkan kesan masa hadapan iaitu anakya...


Apa yg dapat dibetulkan disini ialah:


1.Si Ayah dan Si Ibu tiada sefahaman dan tidak cuba berbincang dengan secara berhemah dan mengetahui situasi sebenar dan tidak membesarkan hal yg kecil dan remeh-temeh.



2.Masing mempunyai sifat egois yang sangat tinggi dan tidak mahu mengalah seta degil.


3.Si Ayah kurang menunjukkan sifat kesetiaan dan hanya mementing diri sendiri sebaliknya si Ibu ada juga sifat itu.


4.Si Ibu kurang percaya kepada si Ayah sehinggakan si Ayah bosan dan tidak mahu menyusahkan si Ibu mengambil keputusan berpoligami.



5.Sepatutnya si Ibu mendidik anaknya tidak menyimpan dendam terhadap si Ayah dan membetulkan keadaan terhadap anaknya ini supaya ia tidak terjadi pada anaknya macam dalam keluarga ini.si Anaknya perlu faham dan mengerti hakikat sebenarnya kehidupan dan tidak mengulanginya di masa akan datang.

Tambah je apa yg korang rasa nk tambah aku boleh tgk dr beberapa aspek ni je..

Apapun masalah dalam dunia ini mesti ada cara mengatasinya sama ada baik ataupun buruk.kita yg memilih jalan mana satu yg kita nak gunakan.berfikiran secara rasional,matang,buang ego tinggi,jangan degil.tolak-ansur,kerjasama dan juga paling penting fikirkan kesan masa akan datang jgn terlalu pentngkan diri sendiri..Disamping itu,kita perlukan kepercayaan dan kesetiaan dalam setiap perhubungan.chow

CERITA INI TIADA KENA MENGENA DENGAN SESIAPA YG HIDUP ATAU MATI..DALAM 1000 manusia MUNGKIN ada 100 manusia mcm ini ITU MUNGKIN SECARA KEBETULAN..POST ini BUKAN BERTUJUAN MENGAIBKAN SAPA2 JUST RENUNGAN BERSAMA.INI ADALAH REALITI HIDUP aku .MUNGKIN IA ADA JUGA KAITAN DENGAN HIDUP AKU!!








Monday, October 5, 2009

Indahnya ciptaan Tuhan...

Ciptaan tuhan adalah sempurna..

Manusia selalu merosakkan ciptaan allah dan membinasakan semua yg telah dijadikan di muka bumi tidak kiralah apa yg berlaku mesti ada sangkutan dengan manusia ini...Sebenarnya kita dijadikan khalifah di muka bumi adalah untuk memjadikan ciptaan Allah yg sempurna lebih baik...

Mengapa terjadi semua ini?adakah kerana sikap manusia itu yg tidak sedar akan perbuatannya ataupun di tidak sedarkan langsung apa yang telah dilakukannya?SAYA TIADA JAWAPAN UNTUK INI..anda nilaikan sendiri dengan kehidupan seharian ini..apa yg dikejarkan?apa yg fardu ain dan apa yg fardu kifayah?masing-masing ada hala dan tuju tempat yg satu samada ia lurus atau jalan berliku-liku bergantung pada individu itu...chow..


Saturday, September 26, 2009

Bonus to them....

Money is everything but it can't buy love.

However, if only in love with money it is also not useful. be equal between the money and love.


If we run out money but still can't get love and attention that is totally annoying..

If we can get excessive love but can't get things which money can buy that is also boring.


Bonus to them if they can get money and love but sometimes it needs time and also alot of sacrifices..

Whatever it is, the past will teach a lesson for the future...

Learn how to appreciate people while they are still here and don't even break their heart...

Remember that we live in this world just for a while so why can't we give the best for their soul and our heart once in a lifetime..



Tuesday, September 22, 2009

Tamat Riwayatnya...




.








Telah lama ku jaga dan ku belai akhirnya riwayat jam tangan kesayangan untuk dipakai telah musnah...walaupun jam ini murah tp banyak memberi makna dan pengertian...kira ada sentimentalvalues la..4bulan lalu dah nk putus tp dpt diselamatkan lagi dgn kepingan staplers tp kali mmg xdpt buat apa.tamatlah riwayat dari tangan aku!!huhu..sedih bak tp xpela nanti nak try cari tali yg ori sama cmni..jasamu dikenang..

Monday, September 21, 2009

Berakhirnya Ramadhan...timbul Syawal..


Tiada apa yg ingin diperkatakan disini semua orang menyambut raya dengan hati yg gembira dan ada juga yg sebaliknya.Apa2 pun HAPPY EID TO ALL!!

Lpas solat raya aku spend masa lama giler kt kawasan perkuburan lebih kurang 5jam di sana aku daripada orang ramai smapaila xda orang..hehe..apa lagi aku mulakan projek membaca al-quran di situ dan juga membersihkan kawasan sekitarnya..oleh kerana semua dalam kawasan perkuburan itu semua sedara-mara aku je jd bila lg nk kutip phala byk..kan?kan?(darpada dok merapu,melawa,riak n poyos xingat dunia xda sapa suruh)..

Yg best raya ni dapat jumpa kawan2 dan sedara -mara tp kali ni aku xkuat berjalan-jalan n raya mcm dulu lgpun dah besaq kan just dok umah men tnet ja..rasa malas la xda mood pun ada malam plak tido awal gile mmg loser sngt mlm raya...orang panggil open house sana-sini aku malas betul nk peg(siap xdtg kata aku keyrex dowh)aku senyum je sebenarnya nak spend masa kt umah ja tp kira umah sedara yg dekat2 ni aku p la juga nanti diorg ckp aku sombong plak...

Cuti plak kejap sngt adoyai aku dah kena chow raya ke 4 plak..mmg siot!!kepala otak dok pk pasal byk asgmnt yg menunggu plak yg paling teruk adalah MQA inspection dowh...semua kawan2 yg merasa mmg menyumpah habis-habisan la..apa bleh buat raya pun still ada tanggungjawab yg xbleh dilepaskan...apa2 kita kena pandangan ke hadapan utk capai matlamat yg satu..bak kata sahabat aku ayam "jangan sia2kan biasiswa anda"!mmg tersentap dowh dgn ayat dia ni..apa2 pun aku enjoy la juga raya ni dpt rehat puas2 dengan harapan lpas ni mmg xda peluang dah kena lenjan teruk2 plak..

Friday, September 18, 2009

I like this!!



I try to conceal this feeling when I feel useless and I do not think sacrifice means more people..I did not ask for sacrifice but it is the nature of me since childhood .. simply no meaning to remind all that. . time to change mood! let everything run smoothly by following the will of God ...

Today I feel lonely but my day is filled with the high speed connection of Internet .. hahaha.i really like this!

Today I can download many songs that have not been there in Raya playlist and have time to make some comparisons between the electronicgadgets that I am interested in such as iPhone, Blackberry and HTC.(must make decision b4 next year)

I also download many funny videos and watch 'em till stomach ache...kah2.love to feel very free like a bird flying in the sky i can do whatever i want. I go out alone and watch Gamer and buy some food from bazaar and break the fast lonely but its happy to me,i dont like to burden anyone..back to basic,with the probe of riding public transportation but very enjoy about it!!life will be more meaningful if we know how to enjoy it.chow



Face the Reality...



my life can be so boring if people always bored me...


i
m not like that if you all treat me better i can be the best and ever..

Thursday, September 17, 2009

Everyone has their own right..

everybody have their own rights to do what they like.. I am a music fan, but I don't fancy the entertainment world .I listen to music to hear the melody, rhythm, tone and also look at the lyrics when it has anything to do with life actually ... I also look from various angles, particularly the relationship with human nature ... it is true .... Maybe the people who do not understand this thing will turn on themselves to speak what they do not harm the relationship between human care and regret that in new life .. I am bored because my family had taught me not to be greedy, selfish and to appreciate others' sacrifices. I feel not like other people is not the same but sometimes I like the life I am proud to present who does not like trouble.I always remind myself not to pretend and not to act like hypocrite.I don't take the rights of others or his money and happiness with pleasure and satisfaction when I do not like it.I also don't take others' rights without volunteers hearts.I will tell the truth whether I like it or not.Looks like mylife can be so boring well thats what I am.....chow.

Wednesday, September 16, 2009

Aku Dah Lakukan Yg Terbaik...


Arini aku tersentap lagi tetiba walaupun aku cuba menjadi orang yg terbaik utk semua orang namun aku telah silap bak kata Azrai dalam title blognya Diriku Yg Sebenarnya(Hidup aku,aku yg punya)...

Walaupun makin hampir sangat dengan hari raya aku sedikit pun tidak merasakan gembira dalam hati ini.Sejak 2-3 bulan akhir ini bermula dengan cuti pertengahan tahun jiwa aku dilanda kemurungan yg terlampau sehingga mama aku juga menyedari dan selalu bertanya kepada "kenapa asek nampak muram je n selalu dok umah je" dengan pantas aku menjawab tiada apa2 cuma berubah angin sket....

Entahlah kenapa bulan ramadhan ini lagi la aku rasakan tiada yg bermakna melainkan kemuliaan bulan ini..tiada apa yg aku bleh lakukan dgn kekangan kudrat dan juga kewangan ini aku cuba utk menggembirakan hati dan juga org sekeliling namun ada juga yg kurang faham dan menganggap aku ni suka wat2 kecian dan juga ada juga selalu wat aku terasa hati,dan paling penting aku suka naik darah..


Tiada beli-belah utk raya,tiada planning utk blk raya dan juga tiada yg istimewa berlaku utk diriku pada kali ini..namun aku gagahi juga utk menggembirakan org lain.ini la first time aku xda baju raya bukan xmau buat cuba aku rasa btol2 xda mood utk hari raya ini...



Aku juga berharap ada juga insan yg selalu mendampingi aku faham dgn keadaan sebenarnya dan terus memberi semangat supaya aku kembali ceria seperti sediakala mcm dulu2..aku sudah cuba sebenarnya utk menjad seperti dulu namun byk kali juga semngat aku terjatuh kembali kerana kata2 yg menusuk kalbu serta menghiris hati yg telah terluka ini..dimanakah keadilan kepada ku?apa yg aku buat semuanya salah dan juga manusia selalu melakukan kesalahan kekdg mmg dah termaktub dalam nasib aku terjadi begitu bukanlah aku tidak berpikir namun ia diletakkan atas kesalahan aku juga.aku rasa baik aku cuba dengan azam baru hari raya nnt mungkin dapat juga aku senangkan hati ini..Aku cuba untuk faham tp tolong faham aku juga xtau yg mana salah dan betul lg...chow

Monday, September 14, 2009

CrackHead...


So you sailed away
Into a grey sky morning.
Now I'm here to stay,
Love can be so boring.
Nothing quite the same now,
I just say your name now.


But its not so bad,
You're only the best I ever had.
You don't want me back.
You're just the best I ever had.


So you stole my world,
Now I'm just a phony.
Remembering the girl
Leaves me down and lonely.

Sending in the weather
Make yourself feel better.

But it's not so bad,
You're only the best I ever had.
You don't need me back.
You're just the best I ever had.


And it may take some time
to patch me up inside.

But I can't take it so I run away and hide.
And I may find in time that you were always right. You're always right.

So you sailed away,
into a gray sky morning.
Now I'm here to stay,
Love can be so boring.
What was it you wanted?
Could it be you're haunted?


But its not so bad,
You're only the best
I ever had.
I don't want you back.
You're just the best I ever had.

The best I ever had.
Best I ever had.

by Vertical Horizon_Best i ever Had...

You all can imagine what i feel and what i think right now?Life must go on.

Saturday, September 12, 2009

Sketsa Sebuah Cinta.


Disuatu hari kau datang dan bertanya kepadaku apa yang lebih penting?..
Dirimu atau nyawaku?...

Dan aku menjawab nyawaku lebih penting.

Dan kau pun berlalu dengan penuh kekecewaan...

Tanpa pernah ku sedari kau adalah nyawaku itu....



Sesungguhnya kau adalah cinta dan nyawa dalam hidup ini...

Friday, September 11, 2009

Jika itu KetentuanNya.......


Aku tidak mahu menyalahkan tuhan dan aku aku selalu berdoa agar memberikan aku rezeki dan umur yg panjang untuk terus bernafas...semakin lama aku melangkah semakin banyak dugaan yang aku rasa terbeban di bahu ini sehingga tidak dapat lagi menampung beban yg telah lama ku tanggung ini...

Mungkin ada padahnya aku terlalu baik dengan semua orang sehinggakan ada yg memarahi aku menabur harapan palsu dan juga janji-janji manis namun itu semua "KARUT" aku akan bercakap benar apabila aku merasakannya di dalam hati namun benda yg terjadi dengan paksaan aku cukup benci2 namun aku tidak menyalahkan individu tersebut cuma aku hanya bertanya kepada diri sendiri mengapa orang selalu menyibuk hal org lain walhal hal sendiri pun belum dilunaskan lagi.cuba letak cermin pada diri sendiri tgk la puas2 jikalau anda sayangkan kawan anda setelkan diri anda sendiri dulu...dalam fakta stress,seseorang yg ingin menghilangkan stress orang lain perlulah pastikan dia tidak berada dalam pengaruh stress...
Apa kejadahnya,mengambil port dalam hal orang lain dia tidak tahu hujung pangkal dan juga permulaan bagaimana status dan juga kehendak semasa terhadap benda yg diperjuangkan tersebut..Dalam konteks sayang kawan jgnlah disalah erti dengan tidak memberikan kebebasan dan mahu orang mengikut telunjuk mereka sahaja....

Aku bukan apa cuma rasa rimas sngt dengan orang yg nak tunjuk2 baik ni padahal org yg baik ni xpayah cakap dia baik pun kita dah tahu nilai sendiri...orang yang poyo baik kekdg lebih truk lagi dari org jahat yg mengaku dia jahat...aku malas la nak tulis banyak2 nanti kira mengumpat plak ni bolan posa wei...hahaha...apa2 pun insyallah satu masa allah akan tunjukkan jalan kepada orang yg sesat dan semoga mereka mendapat "NUR" dan inayahnya.....

Disini aku ingin ucapankan terima kasih kepada insan yg istimewa kepada aku sudah 3tahun tidak jemu memberi tunjuk ajak dan nasihat hanya insan itu sahaja yg tahu apabila dia bc blog ini.aku selalu mendoakanya semoga baik belaka..chow..

Wednesday, September 9, 2009

Lu pikir la Sendiri LAbu.....


Dikala hari-hari mendatangkan semakin mencabar diri aku semakin itu aku merasakan hidup ini sangat bosan apabila selalu melalui benda yang telah membuat diri aku untuk berfikir terlalu banyak…

Aku bukanlah ahli pemikir yang suka memikirkan sesuatu dalam masa yg lama dan terlalu menumpukan itu pasal selalu jadi macam2 masalah kt diri aku.Kekadang aku suka buat benda tidak berfikir dulu namun ada juga yg aku sudah fikir tetapi telah termaktub dalam qada dan qadar diri untuk terjadi macam 2 aku terima dengan seadanya tanpa menjadi pengecut utk tidak berhadapan dengan realiti…

Sejak tibanya bulan posa aku rasakan kosong maybe kerana posa tahun ini agak aku rasakan tidak best dan terlalu cepat berlalu sedar xsedar dah aku berada di tengah bulan posa namum aku masih memikir adakah aku telah menggumpulkan pahala yg banyak atau telah banyak membuat dosa dengan tuhan,manusia,binatang atau pun makhluk di dunia ini..

Aku bukan apa tidak terasa apa yg aku rasa macam dulu,ari2 sekarang sngt cepat dan tidak ku sangka ku telah lupakan banyak perkara yg perlu dilakukan namun ku berharap agar dpt melakukannya pada keesokkan harinya namun sangkaan ku sangat tersasar…

Lagi pula,berpuasa masa time kuliah mmg banyak dugaan yg ditempuhi kekdg aku rasa sangt berat utk menempuhi kerana iman didada masih belum kukuh ataupun mudah terpengaruh.Apa2 pun bukan ini penghalang utk aku tidak menadah pahala utk diri aku……

Aku rasa banyak sngt kelemahan diriku ini dikala umurku telah menjangkau usia dewasa aku perlu lebih berfikiran matang dan juga buangkan sifat kebudakkan dan berfikiran seorang dewasa dan bermula dengan azam dan cita2 masa depan yg tengah ku kejar ini..aku mesti mengenepikan anasir2 yg mengganggu pemikiran ini dan dibiarkan dikawal oleh orang,perasaan atau hasutan yg membawa aku kepada kemusnahan.aku perlu berdiri tenguh dengan pendirian diriku sendiri tanpa mengubahnya..aku perlu lebih setia dan taat pada suruhan Allah dan janji yg aku buat pada diri…Chow..

Wednesday, September 2, 2009

Pbs Terakhir....






Pada 16-20 Ogos 2009 adalah tarikh aku membuat pengalaman berasaskan sekolah yang terakhir dalam hidup aku bersama rakan-rakan yg sempoi...Kami buat di SK Taman Ria,Padang Serai,Kedah disamping berpbs kami juga berjalan sakan so ni ada sedikit gmbr2 yg sempat...

Sunday, August 30, 2009

Amal Insaf.....


DOA MURAH REZEKI


Dah agak lama xupdatez blog bukan pa rasa dah mcm malas tp bila bosan terasa nak tulis blk..hahaha


Bulan posa dah tiba jadi semua umat islam perlulah berpuasa...dalam bulan posa ni kita kena lakukan kebaikan,amal ibadat sebab pahala akan digandakan berlipat-lipat mcm lepat liat... Bula posa xhenti-henti rumah aku dikujungi orang terutamnaya saudara mara yang terdekat kira asek penuh je rumah aku...mula2 aku pun xbapa suka sngt sebab aku jrg blk umah time aku balik ni la rami btol org dtg so mcm xda privacy la nk lepak2 ngn family aku tp sebenarnYa aku silap aku da kena tegur ngn mama dia kata sebenarnya tetamu bawa rezeki kepada kita.mula2 aku mmg xcaya sngt dalam kepala otak aku pikIaq semak n serabut ja..huhu..mau tidaknya setiap yhari ade je tetamu kt umah aku 2..aku pantang kalau org dtg lpas 2 wat semak n bising2..

Last2 ada terjadi satu kejadian tp rahsia xbleh cite la,,aku betul2 percaya mmg tetamu membawa rezeki kepada tuan rumah kta perlu layan elok2 xkira sapa mereka itu...pengajaran ini telah memberi ikhtibar kepada aku supaya bersyukurdan membuat amal jariah dgn banyak.....chow..

Wednesday, August 19, 2009

aku malas.....


AKU JADI SANGAT PEMALAS DAN BANYAK KERJA LAIN PERLU BUAT.......

Wednesday, August 12, 2009

Sayu Hati....

Sejak kebelakangan cuaca disini mendung begitu juga hati aku....asek mendung ja..tidak selalunya mendung mesti ada gak matahari kekdg....kan.kan.

sekarang peredaran saat,minit,jam,hari,minggu,bulandan tahun semakin pantas aku menyedari bahawa aku semakin tua dan bukan muda macam dulu lagi...

aku bukan lagi sekuat dan segagah masa muda...banyak benda sudah terbatas apabila aku melakukan aktiviti fizikal padahal aku selalu ja buat benda 2 mungkin disebabkan ke gem-gemkan aku ni..kalau jogging pun xdapat bertahan lama sekejap dah semput n penat....

aku perasaan adalah aku dah makin boleh menerima hakikat kehidupan dewasa dan menangani dengan wajar dan bernas..xperlu emo2 ataupun naik berang semacam untuk semua benda..aku mmg rasa diri aku dah boleh terima kenyataan dunia realistik..aku juga dah tahu untuk mengecapi dan mengapai bintang2 yg memang aku rasa senag ja untuk dicapai...

aduss...sekejap sudah nk mula cuti so aku sayu la sket nk tinggal tempat aku blajar sebab ada org tersyg.....nanti mesti rindu sngt dah la jauh xbleh nk tgk dia senyum dan gelak2 lg....tiada lg khidmat utk dia aku mesti teringat je rutin yg selalu aku buat dia da ada dlm jadual 2minggu bg aku agak lama la tp apa bleh boleh kena memenuhi tanggungjawab yg telah diberi..terima dengan seadanya....chow

Wednesday, August 5, 2009

Tidak Sabar....

salam...

makin lama makin malas aku nk tulis blog tp bila dah bosan sngt buka tnet xtau nak buat apa baik aku tulis blog....hehehe

aku nak cepat cuti dan balik umah untuk buat pengalaman berasaskan sekolah terakhir di tempat aku dan mula bercuti....aku rasa bosan bak dok maktab lama2 ditambah plak dengan undang2 yg semakin ketat telah menyekat kebebasan aku utk membuat benda yg aku suka.......

sekarang dah la virus selesema babi plak menular di kawasan aku itu yg aku bertambah risau setiap hari dengar kt berita ada je org mati sebab virus ni so 2la aku rasa xsenang duduk kt cni lama2....bahaya tuh!!!pesanan aku skrg kan musim sakit sape2 yg terasa diri sakit cepat2 g jumpa dokhtor......

kelas aku plak asek xda je lg la aku bosan kalau ada kelas kekdg malam je so mcm xtau nk buat apa sngt.bila time busy terlampau sngt bila time rilek terlebih plak...hish...

apa2 aku nk cepat abis SBE ni lagipun sem depan dah nk mula praktkal dan mulakan cuti dan juga bulan posa dah hampir so kena byk buat ibadah dah.....kena kurangkan benda2 yg xbaik n lagho sebab nk kumpul pahala byk2...

dalam keadaan masa sekarang aku pula,cuba utk mengurangkan berat badan dgn mengamalkan diet seimbang dan juga 1hari sekali je makan kekdg xmkn trus minum air je byk2 sebab boleh jimat dan juga persediaan berpuasa tp 1 lagi yg xbleh rokok still kuat lagi nih...harap2 sinar ramadhan membuka lembaran baru.......

ok la....chow......