Wednesday, April 29, 2009

Bangun semula...


Alhamdulilah setelah lama aku xupdate blog aku akhirnya dapat gak aku tulisan sedikit coretan...mesti kawan2 blog aku tertanya kenapa lama sngt aku menyepi....jawapannya kerana aku terlalu bz dengan pelajaran terutamanya subjek Pendidikan Luar yg sememangnya agak memcabar bg aku....aku malas nak kupas banyak2 sebab aku pasti ada di antara kawan aku yg akan tulis tentang PL ni so lebih aku tulis yg lain daripada diorg...hehehe...

Aku sebenarnya nak menulis nilai-nilai aku aku dapat semasa aktiviti di pulau....

1.Kerjasama antara kawan2 dan juga ahli group amat penting kerana masing-masing saling menerlukan dalam melakukan satu perkara kena ketepikan kepentingan diri jgn selfish.....

2.Hidup berdikari dan jangan terlalu mengharapkan orang lain untuk melakukan sesuatu perkara untuk kita.kita kena sama-sama saling bantu membantu..

3.Jangan ada sifat "bossy" mengarahkan org macam itu macam ini tp xuat kerja n jgn ingat kita saja letih org lain pun keletihan sama juga.

4.Patuh pada arahan dan menghormati orang lain tidak kira siapa kita besar atau kecik,darjat or pangkat..

5.Ikut pada ketetapan masa dan juga jangan berlengahkan sesuatu masa kalau boleh selesaikan secepat mungkin kerja yg tertangguh jgn asek delay ja..

6.Jangan dok selalu perli or menganjing orang sangat kalau xpuas ati ckp direct je n outspoken je..dalam erti kata lain berdepan dan tegur secara berhemah..

7.Sesekali jangan curi tulang kerana ia akan menyusahkan org lain sebab masing-masing ada tanggungjawab so kalau kita lari darinya org lain yg kena tanggung plak...

8.Jangan jd terlalu penakut atau berani..jadi average saja so xpayah lagak sombong or nak takut lebih2.rilek2 sudeh..

9.Jaga mulut sendiri jangan terlepas cakap atau tersilap cakap.asek tersasul ja..apa kess ni...sampaikan ada term2 baru yg wujud plak...hahaha

10.Ni aku rasa yg terakhir,cuba rasai derita kawan2 jgn asek tgk saja.kita lakukan aktiviti sama2 dapat mark sama so kerja pun lakukan sama2 jgn dok asek cekak pinggang ja org len buat keja smpai saket pinggng....Yg lebih menarik lagi nasihat aku kalau xda keja jgn dok wat kalut cuba cari apa keja yg boleh buat n pastikan bnda yg dibuat btol....

Renung2knlah wahai sahabatku...chow

Monday, April 20, 2009

Kembali ke Zaman Kanak2...




Salam Sejahtera kepada semua....

Kali ini aku ingin kembali ke zaman kanak-kanak yg aku rasa paling gembira sekali walaupun ada juga yg tidak gembira tetapi aku rasa banyak yg gembira...

Disini sebenarnya aku nak sentuh n fokus pada cerita animasi real punya yg aku minat dari dulu sampai sekarang apabila aku menonton balik membuatkan aku teringat pada zaman kanak2 aku dulu iaitu masked rider@kamen rider@suria baja hitam...

Cerita ni ada jenis kartun n ada juga yg btol2 real dia dalam byk versi yg telah dialihkan suara tp aku suka tgk dalam real versi iaitu bahasa jepun kna ada terjemahan la...sebelum ni aku da lupa lama tentang cerita ni tp member2 aku terutamanya pali,jud,kere telah mencetuskan fenomena ini kembali di masa aku skrg jd aku pun da terikut tp sebenarnya mmg aku btol2 minat cuma kamen rider skrg da xmcm dulu lg cantik tp apa2 pun xbleh lawan gak l ngn yg lama dulu walaupun oldskool sket tp jalan cerita dia agak menarik sbb lebih byk aksi dari bercakap aku mmg suka kalau yg aksi byk...sebenarnya byk koleksi yg aku tgh cari n kumpul setakat ni aku baru sempat tgk faiz,kabuto,kiva,kiba, n den-o,ryuki tp aku belum puas ati kerana aku tetap nk cari yg lama terutamanya black,black rx,v3........

Apa yg aku minat tentang cita ni adalah kostum baju n peralatan yg dia pakai mmg terbaik tmbah plak dia di panggil rider kerana diorg ni kebykkan naik moto yg paling best skali ada juga moto yg diorg naik mmg wujud betol brand 2 cnthnya kawasaki..mmg terbaik dah jiwa aku minat juga dengan motor ni sebab 2 kalau boleh aku nak tukar kuda tunggangan aku pgy2540 bleh jd mcm kamen rider punya motor...hahaha..mcm mustahil je dgr...Yang aku suka lg aku sesorg hero 2 nak transform pkai kostum mcm2 cara n perkataan yg dia sebut tp memang menarik...last skali aku suka dia punya serangan last mmg gempak abis..kira last abis raksasa jahat mati kalau kena buah last ni..ok setakat ni dulu aku xbleh melalut banyak aku perlu habiskan tengok kamen rider ni baru aku bleh komen abis..apa2 pun :"hensin"..chow

Wednesday, April 15, 2009

Celaka Kau Bedebah...


Salam...

Aku tengah geram ngn seseorang ni...dialah makhluk yg paling teruk aku penah jumpa dalam
muka bumi ini...hina gila dia ni bila da buat salah xmao ngaku memang terang2 dia buat salah dah rosakkan harta benda orang lain xmau ganti...lpas boleh buat panas baran plak mcm dia xsalah...mmg cilaka punya orang mau ramai2 tinju n pulaukan dia saja...aku malas nak mention nama bukan takot cuma xmao kerohkan keadaan sekarang ni pun dia dah xda kawan pun asal semua org bercerita pasal dia...dia ini akan semua kriteria 5 jenis tabiat yg aku kurang berkenan la...dah pandai pnjm barang org lpas 2 bg rosak xmao ngaku n bayar ganti rugi macam2 dia buat kt tuan punya benda sampai masalah kecik jd msalah besar..kepada orang yg terasa bawa2 la insaf...jangan ingat kt dunia kau seorang ja samseng jangan lupa ada lagi orang lebih samseng dr kau....jangan ingat kau je baran ada orang lebih barang...yang paling penting kau ingat allah sentiasa memerhati perlakuan kita...aku paling xpuas ati kau xmenghormati orang yg lebih tua dari kau...tunggu la suatu masa akan smpai balasan kepada kau...harap2 allah akan tunjuk sumting kt kau sebagai pengjaran..harap je pakai songkok perangai mcm setan...chow...papa n jalak korg tahu sape aku maksudkan bg komen sepantas mungkin...

Tuesday, April 14, 2009

5 Jenis tabiat yg aku kurang berkenan....


Salam bicara... Arini aku agak lega sebab dah lepas amali bolasepak,bola jaring n tinggal amali pendidikan luar je belum kira dah terlepas sket bebanan aku ni...boleh la rilek2 sket walaupun still ada asgmnt yg kna submit tp boleh da buat rilek2..hahaha

Aku stress sket kerana aku kurang berkenan sket 5 jenis tabiat ni yg mungkin ada kt kawan aku...


1.Hutang orang xmau bayaq,lpas 2 pnjm barang orang buat hak sendiri xngeti nak bg balik kira dia buat kelam ja..kalau xtnya or minta dia xda kesedaran nak hantar balik kalau bleh nak hakmilik kekal dia....


2.Lebih pentingkan cinta smpai abaikan pelajaran kira senang cerita jd hamba cinta..kau amt2 lah ngn cinta kau 2 nanti aku kahak muka kau....ngaji dulu nanti bru bercinta,nak bercinta boleh tp biar jadi yg positif dan xmenyusahkan org...

3.Bila time makan dia saja nak pau makanan org even sesuap or apa2 kononnya nak rasa padahal dia tengah dok mkn dah..lenkali minta kebenaran dulu nak rasa jangan men pakai amik je..bukan kedekut tp agak2 la...org tgh mkn kowt...


4.Jenis org yg kawan dengan org ada kepentingan contohnya b4 ni bkn baik sngt pun tp tetiba je jd baik pula sebab dia ada benda nak dari kita,kalau dah mmg dok kwn ja xksah pun...aku memang xberkenan jenis ni...

5.Ni last skali yg aku paling xberkenan sngt da org bg pinjam barang tp xngeti nak jaga men belasah ja lenjan sampai teruk gila...kita jgn brg kita xsama ngn org jga barg kita...kalau boleh da bg pinjam 2 pndai la jga baik2 mcm tuan dia jaga...jgn dok berfikiran bukan barang aku pun hentam je pakai bukan aku rugi apa2...ni yg pantang aku...chow

Monday, April 13, 2009

Smoking Kills....


Salam kepada rakan2 dan pembaca sekalian...

Arini aku ada topic yg menarik utk dibincangkan....

Aku nak komen sket tentang saranan kerajaan untuk mengiklan akibat dan sebab merokok di

kotak rokok...saya rasa mesti rakan2 perokok tidak setuju dengan inisiatif tersebut tp sebalik

kepada anti-perokok...hahaha...sebenarnya bg pendapat aku ia agak kurang berkesan dan hanya

sia2 dan menghabiskan modal sahaja buat iklan mcm 2...sebnrnya perlu timbul kesedaran dari

akar-umbi dan juga diri perokok tegar itu sendiri...bygkan dgn iklan 2 saja xdpt nk takotkan

para perokok tegar malah ada pulak golongan baru berkecimpung dalam dunia xendah

pun...mereka boleh je beli rokok batang...even kerajaan da haramkan rokok batg tp still ada...so

wat pa perlu buat iklan kt kotak2 rokok buat abis modal silap ada perokok boleh je tukar kotak

lain or amik stok lama....bg perokok mereka ja tahu macam mna feel merokok..susah nak cerita

buat p iklan cmna mesti xda kesedaran..ok chow

Friday, April 10, 2009

Bahana Haram JJJJJ............



Atas request joseph(rakanblog) aku nak cerita sket la mslh aku bila duduk di hostel ni....

1.Masalah yg paling besar adalah pasal blackout....

memang cibai gila blackout ni menjadi2 kebelakangan ni..sampaikan 1 ari dekat
20kali...aku pun xtau pasal pa..mula2 aku malas nak amik port tp da hangat ati sangt
terpaksa la amik port juga...yg paling xpuas ati bilik aku n blik sebelah yg kerap sngt dlm aras aku...smapikan aku kena turun padang sendiri cari apa masalh dan peg main suis cheq satu2 yg mana suis da probs..mmg pent gila...yg paling aku xbleh tahan pada satu ari aku dikunjungi tetamu atas jemputan aku utk settingkan ad-hoc laptop aku time 2 la nak blackout dekat 5kali...perh benggang siot kecian kt tetamu aku 2 nasib baik dia baik ati n malam 2 rezki dia amoi bg chip n 100plus so bg kt dia makan dpt redakan sedikit panas dia..hehehe..last2 aku dpt tau mslh berpunca dr lampu jalan aku wat notis dan tampal lpas 2 aku buka balik semua suis kira aku da mcm technician yg xda gaji malam 2 tp aku amat kecian ngn tetamu aku 2 lg ...last skali berjaya da xblackout lg..aku xpaham apa keja technician ni...asek lepak dalam stor ja..aku rasa kt kolej ni paling rilek staff r...xda keja pun..

2.Tandas pula asek tersumbat dan keluar bau yg busuk..

ni lagi 1 bahana tandas asek je tersumbat nk mandi pun susah penuh air bertakung bukan sket2 tp byk so cmna nak mandi n basuh baju lepas ni melarat kt pantry palk...yg xbleh blah bau menusuk kalbu...adoi2...staff mana peg time la kna men peranan or da repot pun..alasan asek xda barg n bkn bwh bidang kuasa so kerajaan byr gaji utk lepak je?...da la tndas bru wat renovation tahun lpas abis duit byk 2 pun xelok2 lg...xfhm aku...aku hnya org bawahan...tiada kuasa pa2..


xpela setakt ni 2 ni je yg aku btol2 xpuas ati tp nanti kalau ada lagi yg aku nk bambu aku tulis lg...chow..

Thursday, April 9, 2009

Dunia ini Indah....


Salam...sowie da lama xdpt updatez...

Bkn pe da malas satu hal lpas asek bz n penat xabis2...huhuhuu

Aku just nak cakap indah sungguh dunia ini kalau kita selalu dapat explore dengan

sehabis-habisnya...Aku mmg btol2 nak guna masa yg terluang dan kelapangan yang akan

untuk cuba mencari keindahan alam dunia ni..Byk tempat yg aku belum teroka tambah2

tempat yg best2 aku cuma perlu survive n yakin diri untuk mencuba temapat-tempat yg

baru..Bkn pe yg aku perasaan dalam idup aku ni hanya rutin yg sama sahaja...xda apa

yg berbeza just kalau ada pun sket sngt je kekdg kita perlukan juga kelainan dan

benda baru...Insyallah kalau ada kelapangan dan masa serta wang aku akan cuba untuk

meneroka tempat2 baru di muka bumi allah nii lagi....chow..

Sunday, April 5, 2009

Saturday, April 4, 2009

Pembetulan....


Disini aku ingin buat pembetulan sedikit ttg blog aku ni......aku sebenarnya budak baru belajar jd aku still tercari-cari cara penulisan yg agak menarik utk dibaca oleh pembaca dan juga jenis topic yg menarik minat org nk bc.....

Jd aku buatla beberapa survey dalam blog aku ni aku cuba tulis semua benda xkira.isu semasa hinggala ke bab personal tp tanpa aku sedari aku telah melukakan hati pelbagai pihak...aku berasa sangat menyesal dan aku betol minta maaf ok...

Aku akan cuba buat pembetulan dan pembaharuan kt blog aku ni...aku cuba berfikiran waras dan rasional paling penting bersikap adil dan bertimbangrasa terhadap diri sendir dan org lain..aku ingin sekali membuat penulisan ilmiah yg mempunyai fakta yg kukuh disertai oleh eviden yg sempurna...aku mesti cuba buat apa yg aku tringin buat dsamping mengekalkan cerita2 yg menarik ttg diriku....hahaha..chow

Friday, April 3, 2009

Hari ini Dalam sejarah....


Hari dalam sejarah kelas aku abis awal dan en.POn xmasuk kelas dia singgah kejap je lihat2 n nak cari org tgh menari sebab masa dia jalan dtg ke kelas ada nampak ada org dok men2 jalan sengget...kepada team drum major jgn leceh nasib baik xkantoi..hahaha...lawak nak mampos.. Kalau nak tau en.POn memang komited gila tentang kerja dia xkn bg peluang dak2 rehat langsung ni nasib baik dia bz bleh rilek2 gak..

HAri dalam sejarah juga setelah sekian lama xhang out ngan kwn2 g tgk movie kt wayang secara beramai dah la arini baru release cite Laju&Garang 4....ni 1st time dalam hidup tgk cite yg bru kuar panggung pada hari 1st dia kuar...mmg best r bak cita ni kata rum8 aku mmg xrugi la tgk cita ni...mmg terbaik...syok gila dapat kuar ngn kawan2 ramai cmni sebb da lam kami xdpt kuar cmni asek bz je ada kelas n assi....En.poN n Shaman KIng asek nk wat kelas siang malam je...haaha ok chow..dulu kalu nk bc review cite yg aku tgk bc blog rumate aku tata....